Oldalak

2011. április 15., péntek

Repcevirágzás

A repce szerintem a legellentmondásosabb méhlegelőnk. Előnye, hogy sokáig, akár 3-4 hétig is virágzik, éppen a gyümölcsfák és az akác közötti időszakot fedi le. Értékes virágport nyújt, sokat segít a fejlődésben. Amikor sárgulni kezd, én egyengetni szoktam a méhcsaládjaimat, mert a túl erős családoknál beindulhat a rajzási folyamat. Ha nem figyelünk, sok behordott virágpor elfoglalhatja a helyet a fészekben, és korlátozhatja az anyát a petézésben. És ezzel máris az érem másik oldalához érkeztünk. Személy szerint úgy gondolom, hogy ha mérlegre tesszük az előnyöket és a hátrányokat, több érv kerül a második serpenyőbe.
Kezdjük a legnyilvánvalóbbal, a permetezéssel. Virágzás alatt, fényes nappal küldik rá a traktort, és aki már kapott belőle, vagy csak látott Zolonétől pörgő-forgó, vergődő méhecske szőnyeget a kaptárai előtt, az tudja miről beszélek.   
A repce ijesztő hatással van a méhekre. - Repcések a méhek - mondják az öregek, és ez azt jelenti, hogy az addig szelíd "báránykáink" teljesen elvesztik az eszüket, támadnak folyamatosan, a füst sem sokat használ. De a "végzetes vonzerő" könnyen halálossá válik, mert ha a kaptárak túl közel vannak a repce táblához, az illat olyankor is kicsalja őket, amikor egyébként nem volna biztonságos röpködniük az alacsony hőmérséklet miatt. Egy hirtelen jött lehűlés, vagy áprilisi zápor végezni tud akár a kijáró méheink többségével is.
Egy másik, igaz hogy ritkább jelenség a "májusi vész". Ezt számomra legérthetőbben Hegedűs doktor magyarázta el, azzal, hogy a méhecskék is hajlamosak "bezabálni". A hirtelen virágporbőség (és szerintem a repce deleje) okozza, hogy nagyhirtelen megtömik magukat virágporral, és az mint a szivacs, kiszippantja belőlük a folyadékot, gyakorlatilag kiszáradást okoz. Egy kis híg etetéssel könnyen segíthetünk a problémán.
És végül a repceméz. Ha nem sikerül teljesen "kitakarítanunk" a lépeket, és valamiképpen összekeveredik az akácmézzel, leronthatja annak minőségét. Vannak későbbi virágzásúak, és méheink elmennek érte 4 km-re is otthagyva csapot-papot, akácot. Jól nézzünk hát körül, ha tényleg akácmézet akarunk majd pörgetni.

Csak néhány virág nyílik egyszerre

1 megjegyzés: