Oldalak

2011. március 17., csütörtök

Tavaszi serkentés

A tavasz egy nagyon nehéz, sokszor ínséges napokkal teli időszak a többségében amúgy is elhasználódott, tavalyi méhek alkotta család számára. A nagy hőmérséklet ingadozások és főként az éjszakai lehűlések miatt a méhcsalád - természetes körülmények között - gyakran beszünteti az aktivitását és visszahúzódik telelő fürtbe a fiasítást melegen tartva. Itt szeretnék kitérni egy kicsit a méh hőcserélő rendszerére.
A méh a fejét hőleadóként, radiátorként használja. A léphez érintve, és repülő izmait dolgoztatva képes jelentős mennyiségű hőt termelni és ezt a potrohával pumpáló mozgást végezve a fejébe juttatni, így nagyon hatékonyan fűtve a fiasítást. Ez a munka viszont kizárja a más jellegű tevékenységet. A fürtben a meleg csak befelé áramolhat, és a körkörös fűtéshez minden dolgozóra szükség van.
Ám ha jó a fészek takarója, a méhcsalád éjszaka is aktív  lehet, és ezt érdemes kihasználni. Esténként, a kaptárba bejuttatott  meleg cukorszörp illata serkentően hat, hordani kezdik a fészekbe, és ez a munka elegendő extra hőt termel ahhoz, hogy az aktivitás (és ezzel a petézés) éjszaka se álljon le.    
  Amikor elegendő mennyiségű a behordott virágpor és már raktározni kezdik (ez annak a jele, hogy a méhek garatmirigye munkára kész), elkezdődhet a családok serkentő etetése. Ez, mint a neve is mutatja, az élelmiszer- és vízpótlás mellett a petézés serkentésére szolgál. Tavasszal elsődleges cél a méhanya petézésének maximalizálása. A növekvő fiasítás miatt szükséges a fészek rendszeres időközönkénti bővítése. Fontos a fokozatosság, hiszen minden berakott kerettel növekszik a fészek befűtendő légtere.
A cukorszörp eleinte 1:1 arányú legyen, később lassan hígítható, mert a fejlődéssel egyre nagyobb a fiasítás víz igénye, másfelől (elvileg) egyre több a napközben bejövő nektár.
Nehéz, körülményes munka a tavaszi serkentés, de a későbbi eredmények mindig igazolják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése