Oldalak

2011. március 18., péntek

Miből is áll a tavaszi méhészkedés?

Szeretném előre bocsátani, hogy az általam használatos technológia csak egy lehetséges, bár bevallom, elég eredmény centrikus módja a méhészkedésnek (elnézem máshol, más méhészek milyen gondtalanul, felszabadultan hódolnak szenvedélyüknek). Országunkra jellemző, hogy szélsőségesen magas a méhcsaládok száma (közel 10 család/négyzet kilométer). Sok méhész, sokfajta kaptár- és keretmérettel dolgozik, a százéves fekvőkaptáraktól a modern rozsdamentes mézkombájnig minden megtalálható a palettán. 
A Kárpát medence méhészkedésére jellemző a családok "csúcsra járatása". Mindig irigykedve hallgattam a tengeren túli méhész beszámolókat elhúzódó, folyamatos hordásról, "végtelen" here vagy somkóró virágzásokról. 
De itthon tavasszal minden, ahogy már korábban utaltam rá, az akácra való felkészítés, a csúcsformába hozásnak van alárendelve. Kis hazánk földrajzi fekvéséből adódóan, az akác virágzása nem esik egybe a méhcsalád népességének csúcsával. Az akácfák Dél-Magyarországon kezdenek el virágozni legkorábban (nem számítva Budapest belvárosát, melynek mikroklímája jó néhány nappal korábban fehérbe borítja az akácfákat), és a szlovák, vagy ukrán határhoz közeli északi lejtésű hegyoldalakon marad legtovább friss a virág. Így a méhészek követik a folyamatot, mind figyelmükkel, mind járműveikkel. Május közepe felé éjszakánként megjelennek az utakon a mindenféle rakományok és vontatmányok. A fentebb említett földrajzi és klimatikus viszonyok miatt a méhcsaládjaink - természetes körülmények között - népességük csúcsát valamikor június hónap tizedik napja körül érik el, és a nyári napéjegyenlőség után a görbe lassan lefele indul. Természetes körülmények között. Mi méhészek megpróbáljuk hamarabb felhozni, és tovább fenntartani a görbe csúcsán a szaporulatot. Sajnos a méhecske élettartama nagyon behatárolt - ráérő tudósok kiszámolták, hogy "csupán" 750 km repülésre van hitelesítve.
A ma lerakott petékből 6 hét múlva lesz nektárhordó "bogár", és egy keretnyi fiasításból kikelő méhecske bő két keretet képes takarni, fűteni. Ezekhez a tényekhez kell igazodni, elővenni a feljegyzéseket, számolni, később egyengetni, átröptetni, ja és a legfontosabb: ha a napi gyarapodás nem éri el a 40 dekányit családonként, serkenteni, serkenteni, serkenteni.

Egyike a három, sok-sok kiló márciusi virágport adó óriásnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése