Oldalak

2011. április 29., péntek

Mostan színes anyákról álmodom...

A jelölt anya nagy könnyítést jelent a kikereséskor, és színével a születési évéről árulkodik. Ha jó minőségű festéket választunk, sokáig megmaradhat a méhanyán, és ha bármikor jelöletlen anyát találunk ott, ahol jelöltnek kellene lennie, tudhatjuk, hogy anyaváltás történt.

2009-es születésű méhanya

Sok anyajelölős videót találhatunk a youtube-on, többnyire amerikai méhésztársak jóvoltából. Érdekességük, hogy össze-vissza taperolják benne a méhanyákat, nem törődve a rávitt idegen szagokkal, ráadásul szárnyuknál és/vagy lábuknál fogva jelölik őket. Igaz, sokszor a már megjelölt anyák vissza sem kerülnek a családhoz, rögtön zárkába teszik őket és mehetnek a vevőhöz.
Én a hüvelyk- és mutatóujjam közé csippentve tartom a tor részét, a potrohát szabadon mozgathatja közben. Így könnyen rápöttyintem a festéket a torra, és a szárnyára is szoktam tenni egy keveset.
Fontos, hogy az anya viszonylag nyugodt legyen. A fiatal, hebrencs anya néha felrepül, de megduzzadt potroha miatt csak ritkán jut messzire. Ha mégis megszökne, hagyjuk nyitva a kaptár tetejét, és nagy eséllyel visszavezeti az illat. A kivett, zárkázott anyákkal is óvatosan bánjunk, óvjuk őket a napsütéstől.
És még egy apróság a végére: érdemes kikísérletezni a festék állagát, mert a túl folyós festék szétfolyhat, szétkenődhet, míg a túl sűrű festék száradás után leválik, lepattogzik.

Egy kis "sétával" megfigyelem a mozgását
Jelölésre készen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése