Oldalak

2011. április 23., szombat

Anyás dajkacsalád

Méhanyanevelésünkben eljutottunk odáig, hogy a beálcázott tenyészléceket behelyeztük az anyátlan dajkacsaládhoz.
Az álcázás eredménye már 24 óra elteltével is kivehető, de 48 óra múltán határozottan látszik a "fogadott" bölcsők száma. Ezeket építeni, nyújtani kezdik, és látványosan sürögnek-forognak körülötte a dajkaméhek.


 Itt az idő, hogy áthelyezzük védenceinket az anyás dajkacsaládhoz. Előzőekben már írtam, hogy a tenyészkeret itt a felső kaptárfiókba kerül két nyitott fias keret közé. Igyekezzünk úgy berendezni ezt a családot, hogy az anyarács alatt fedett fias keretek, és építeni való műlépek legyenek, ez utóbbiakkal vesszük elejét annak, hogy a tenyészléceink közti rést használják méheink haszontalan építésre, esetleg mézet hordva bele további ragacsos kellemetlenséget okozva nekünk az érett bölcsők leszedésekor. Ha sikerül az összes nyitott fiasítást feltennünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy dajkaméheink is a felső kaptárfiókot választják tartózkodási helynek. A tenyészkeret átrakásakor óvatosan járjunk el, ne használjunk (erős) füstöt, és ne söpörjünk, ne rázzunk, csak egyszerűen a dajkaméhekkel együtt helyezzük át az előkészített helyére.
Az anyás dajka folytatni fogja a bölcsők építését, és ha az elegendő friss élelmet rendszeresen biztosítjuk számára, mindegyik fogadott bölcső az álcázástól számítva tizedik napon "érett" bölcsőként a jövendőbeli családjához kerülhet, ahol majd kikelve és bepározva biztosítja méheink következő generációinak jó vérvonalát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése