Oldalak

2011. május 13., péntek

Méhrajunk érkezett

Kora délután hatalmas méhraj kezdett körözni az udvarunk felett, és végül betelepedett a felújításra váró öreg konténerembe. Szerda hajnalban költöztettem ki méheimet az akácerdőbe, így két napig bírtuk itthon méhek nélkül.


Sikerült elcsípnem a méhanyát, a sárga jelölés 2007-es évjáratot jelent.


Mindenesetre karanténban maradnak egy ideig.

5 megjegyzés:

  1. Üdv.
    Mennyi ideig maradnak karanténban/megfigyelés alatt?
    Nagyon kezdő vagyok-még csak a tervezésnél tartok.

    VálaszTörlés
  2. Szakkönyvek jánlása szerint hatvan nap a megfigyelési időszak, folyamatos petézést feltételezve. Sajnos jelen esetben a méhanya néhány nap után elpusztult, így érett bölcsőt kapott a raj, és már két hete petéző anyája van. Sok rajt láttam már, de ez volt mind közül a legnépesebb, 20 Hunor keretet fedett, szinte hihetetlen, hogy egy 2007-es anya mit volt képes május közepére produkálni. Ezért is sajnálom kicsit, hogy nem tudtam tenyészanyagot venni.

    VálaszTörlés
  3. Idő távlatában-mint július,augusztus...meddíg lehet rajosítással foglalkozni,hogy a télre felkészülhessenek?Lehet,hogy a napokban megpróbálkoznék a méhészettel 1-2 rajjal kicsiben.

    VálaszTörlés
  4. Már majdnem késő...:-)
    Az öregek szerint a nyári napforduló után (06/21) nem tanácsos. Persze kellő mennyiségű élelem és zsongatás mellett elképzelhetőnek tartom.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés