Oldalak

2011. május 10., kedd

Május, a rajok hónapja

Május az a hónap, amikor bárki könnyen találkozhat méhekkel személyesen is, mint a régi viccben, nem kell a Szovjetunióba utazni, meglátogat majd minket úgyis hamarosan. Furcsa látványt tud nyújtani egy faágról békésen lelógó méhraj a kertünkben. Én gyűjtöttem már be rajt Kecskemét belvárosában a Petőfi Sándor utcából, és egy alkalommal a Planetárium melletti fűzfáról is, miközben felháborodott járókelők utasítottak rendre, hogy vigyem máshova legeltetni a méheimet...
A szakirodalomban a rajzás, mint a méhek természetes szaporodása jelenik meg, a méhcsalád egyszerűen kinövi az odúját. Egyre inkább a behordott nektár kerül a kikelt fiasítás helyére, és az így petézni képtelen anya fogyókúrába kezd, nem fogad el pempőt a dolgozóktól, mire azok a felesleges pempővel új anyákat kezdenek nevelni.
Tehát elmondhatjuk, hogy a kirajzás maga, amivel a dühös járókelő (és a lusta méhész) találkozik, egy meglehetősen hosszú folyamat egy mozzanata csupán, amivel azt szeretném jelezni, hogy nem törvényszerűen bekövetkező, inkább kis odafigyeléssel megelőzhető, és bizonyos szintig megállítható folyamatról beszélünk.
Mégis, mit tegyünk, ha egy napon hívatlan vendégeink érkeznének? A füstölés be szokott válni (persze inkább csak a méhek esetében), előbb-utóbb felismerik, hogy nem látják őket szívesen. Egyszerűen utálják a füstöt, a világból ki lehet őket kergetni vele. Tegyük ezt akkor, ha úgy döntünk, hogy nem használjuk ki az alkalmat arra, hogy szerencsés méhtulajdonosok legyünk, és nincs elérhető méhész ismerős sem. A faág csak az átmeneti letelepedésüket szolgálja, a felderítők már úton vannak egy megfelelő odú ügyében.
A jó kis hollywoodi rémfilmek látványos méhtámadásos jelenetei ellenére azt kell mondanom, hogy a rajzó méhnél nincs békésebb teremtés a földön, a mézhólyagjába felszívott többnapi élelem nehézkessé teszi. Bár a méhanyát óvják és körülveszik, a támadás az utolsó dolog ami eszükbe jutna ilyen védtelen állapotukban.
A méhésznek sem mindig főnyeremény a befogott raj, hiszen az ismeretlen eredetű, sokszor elhanyagolt méhesekből származó rajokkal finom kis fertőző betegségeket lehet hazahurcolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése