Oldalak

2012. január 2., hétfő

Tisztuló kirepülés január másodikán

Ma a kellemes, kora tavaszt idéző napsütés kicsalogatta a gyalogkaptárakból azokat a méhecskéket, "akiknek" sürgős volt egy tisztuló-megkönnyebbülő repülés keretében elintézni az elintéznivalót.


Lévén a méheskonténer hőtehetetlensége meghaladja a kaptárakét, így tartósabb melegre van szükség a benne lakó méhcsaládok kirepüléséhez. Ez a mai felmelegedés ott is biztosan elég volt egy kis fészek átrendezéshez, léputcaváltáshoz vagy némi méz átmozgatásához a kaptáron belül. A tapasztalat azt mutatja, hogy a tisztulást elvégzett családoknál megkezdődik a méhanya feletetése pempővel, aminek eredményeképpen petézésbe kezd. A fiasítás nevelése állandó 36 fok körüli hőmérsékletet igényel és ha tartós hideg idő köszönt ránk (amire valljuk be, még komoly esély van) a tél hátralevő részében, a kisebb, néptelenebb családoknál megtörténhet, hogy elfogy a fürtön belüli mézkészlet. Ekkor a telelőfürtnek tovább kell mozdulnia a lépek még mézzel teli sejtjei irányába. Ezzel a méhek választásra kényszerülnek az élelem megszerzése és a fiasításuk melegen tartása között. Sajnos, bármilyen kis kiterjedésű is a fiasítás, a méhcsalád minden esetben élete árán is védelmezni fogja azt.
De most inkább örüljünk az év eleji enyhe időjárásnak, íme a mai csúcshőmérsékletek:


Ezúton kívánok minden olvasónak a méhecskék szorgalmával teli Sikeres Új Évet, méhésztársaimnak pedig sok nehézséget a kaptárakba 2012-re!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése