Oldalak

2010. december 26., vasárnap

A mézről

A Wikipédiában nagyjából ennyi található erről a "titokzatos" anyagról.
"A méznek kb. 4/5 része cukor, 1/5 része víz. Hiába oldana azonban valaki cukrot ebben az arányban: nem mézet, hanem cukorszörpöt kapna, mint ahogy vízből, szeszből és cukorból sem sikerül bort készíteni. A méz jellegét, éppen mint a borét, egész sereg különleges anyag szabja meg. Kevés van benne ezekből, de annyi is elég, hogy a mézet ne lehessen utánozni." Ezt írta le Örösi Tanár Úr mintegy 60 évvel ezelőtt.
Persze azóta sok minden változott. Tudjuk mi a helyzet a borral is, a mézzel is. Mégis ez a több ezer éve felhasznált félig növényi, félig állati eredetű termék egyedülálló a maga sokoldalúságában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése