Oldalak

2013. április 25., csütörtök

Fészekbővítés

Túl vagyunk a kökény virágzásán, azon kivételes alkalmak egyikén, amikor az időjárás megengedte, hogy méheink kihasználják azt. Mivel a március második felében beköszöntő második tél után április első napjaiban kezdhetett petézésbe a méhanya, így most örülhetünk az első kikelő generációnak. Bundás méhek sokasága lepi el a következő hetekben a fészeklépeket, elegendő dajkaméhet biztosítva a következő generációk neveléséhez. 


A kikelő dolgozók helyén vad petézésbe kezd az anya, a növekvő népesség elegendő hőt és élelmet termel a fiasítás gondozásához, így végre kiderülhet, hogy melyik anya mire képes. Egy igazán jó petéző anya akár 25%-kal nagyobb népességű családot eredményezhet fejlődési görbe csúcsán, azonos körülmények között.

Egyelőre azonban a helyet kell biztosítanunk a petézéshez, mégpedig egy-egy petézésre alkalmas lép beadásával a fészekbe, úgy háromnaponta (átlagban). A nagyobb családok gyorsabb fejlődésre képesek, ezeket fokozottan kell szemmel tartanunk, a zsúfoltság könnyen rajzási folyamatot indíthat el.


Behelyezés előtt a bővítő keretet egy kis cukorszörppel szórom meg a gyorsabb elfogadás érdekében. Ilyenkor a dolgozók végignyalogatják-tisztogatják a sejteket, előkészítve azokat a petézéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése