Oldalak

2012. október 17., szerda

Amikor gyalulnak a méhek...

Mint sok méhésztársam, én is láttam már "gyaluló" méhecskéket, de racionális magyarázatot még nem hallottam a viselkedés okáról. Kérem, ha van valakinek ötlete, írja ide a poszt alá. Addig is, íme egy jó videó a "jelenségről":


3 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm. Javaslatát kérném.
    Szept. 27- én értesítet egy ismerősöm, hogy be kéne fognom egy méhcsaládot, ami egy régóta magára hagyott ház padlás szelőztetőjében telepedett le. Sikeresen be is fogtam és kaptárba helyezés után lépeket helyeztem be nekik és el kezdtem etetni. Ez idáig rendben volt. Az etetés következtében és a jobb körülményben az anya el kezdet petézni október 7 körül. Ekkor elkövetem egy nagyon súlyos hibát. Meg jelöltem az anyát, ahelyett, hogy tavaszig békében hagytam volna. Az anyát meg ölték és mára 2o-án mivel, hogy nagyon jó idő volt kíváncsiságból kaptárt bontottam. Több anya bölcsöt találtam és fiatal anyákat, volt ameik nem mert ki jönni a sejtekből. ahányat meg láttam mind elszedtem meg a bölcsőket is. Elvileg egy anya maradt, ami SZŰZ. A család sorsa meg van, pecsételve úgy gondolom. Ilyent is csak egy naiv kezdő ember tud csinálni, mint én. Október 7én anyát jelölni nem mindennapi dolog. Ha volna, javaslata a család mentésére szívesen fogadnám, mert egy kezdő méhészkedni vágyó ember vagyok és szeretném menteni amit, lehet. Más családdal való összevonás úgy gondolom kizárt. Több fiatal anya is lehet ebben a családban. Veszélyeztetnék a másik család anyját. Lehet, hogy nem volt olcsó tandíj. Esetleg van-e lehetőség hogy majd tavasszal ki repüljön az anya és bepározzon?

    VálaszTörlés
  2. Anyát jelölni mindig kockázattal jár. A visszaengedéskor az idegen szag miatt nem biztos, hogy felismerik, így gyakran megtámadják, megsebesítik vagy el is pusztítják. a megoldást egy anyazárka (kalitka) jelenti, amelybe átmeneti időre behelyezve az anyának időt adunk a visszaszokáshoz, és az a néhány óra, ami alatt a méhek kirágják a cukor-dugót, bőven elég ahhoz, hogy a dajkaméhek kiengedjék és védelmezzék-körülvegyék, tisztogatni kezdjék. A hiba a visszaengedésnél történt.

    A család sorsa sajnos nagy eséllyel meg van pecsételve, ha az új anya nem tud bepározni napokkal a kikelés után. Ez két hét alatt eldől. Ha nem kezd el petézni két héten belül, az azt jelenti, hogy nem párzott be és elkezd ugyan petézni, de csak herét. És mivel nyitott munkás fiasítás már nincsen, így további bölcsőket sem tudnak már nevelni.
    Két megoldás lehetséges:
    1. A család egyesítése egy másik, anyával rendelkező méhcsaláddal. Javaslom az újságpapír használatát a két család közé, ideiglenes (összeszoktató) elválasztóként. Előtte meg kell győződnünk, hogy tényleg anyátlan a menteni szándékozott méhcsalád.
    2. Egy méhanya beszerzése, anyásítás.
    Remélem segítettem valamelyest.
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a gyors válaszát.Meg probálkozom az egyesítéssel, ha még az időjárás engedi.

    VálaszTörlés