Oldalak

2013. április 25., csütörtök

Fészekbővítés

Túl vagyunk a kökény virágzásán, azon kivételes alkalmak egyikén, amikor az időjárás megengedte, hogy méheink kihasználják azt. Mivel a március második felében beköszöntő második tél után április első napjaiban kezdhetett petézésbe a méhanya, így most örülhetünk az első kikelő generációnak. Bundás méhek sokasága lepi el a következő hetekben a fészeklépeket, elegendő dajkaméhet biztosítva a következő generációk neveléséhez. 


A kikelő dolgozók helyén vad petézésbe kezd az anya, a növekvő népesség elegendő hőt és élelmet termel a fiasítás gondozásához, így végre kiderülhet, hogy melyik anya mire képes. Egy igazán jó petéző anya akár 25%-kal nagyobb népességű családot eredményezhet fejlődési görbe csúcsán, azonos körülmények között.

Egyelőre azonban a helyet kell biztosítanunk a petézéshez, mégpedig egy-egy petézésre alkalmas lép beadásával a fészekbe, úgy háromnaponta (átlagban). A nagyobb családok gyorsabb fejlődésre képesek, ezeket fokozottan kell szemmel tartanunk, a zsúfoltság könnyen rajzási folyamatot indíthat el.


Behelyezés előtt a bővítő keretet egy kis cukorszörppel szórom meg a gyorsabb elfogadás érdekében. Ilyenkor a dolgozók végignyalogatják-tisztogatják a sejteket, előkészítve azokat a petézéshez.

2013. április 15., hétfő

Piros árvacsalán

Ez a növényke jelenti pillanatnyilag a legfőbb virágporforrást, a kökényvirágzás előtti napokban.






Jellegzetes színű virágpora ott virít a fiasítás körül.





Persze, aki valamennyire rendszeres olvasó itt, az már kitalálhatta, hogy megint csak egy csúnya invazív növény dicsőítése folyik.

2013. április 7., vasárnap

Helyzetkép, április 6.

Tegnap sikerült kaptárt bontani és a kép egységesen több mint két hét kiesést mutat a petézésben. Szinte csak petés, illetve kelőfélben lévő fiasítással találkozni. A március közepén abbamaradt virágzását folytatja a növényzet nagy része is. Aggodalomra ad okot a szűkös virágporkészlet és a méhek magas átlagéletkora. A hamarosan várható hirtelen kitavaszodással  együtt járó nemzedékváltás nehézségei alighanem a szokásosnál inkább megviselik majd a méhcsaládokat. Belső etetéssel és hőszigetelő takarással segíthetjük át kedvenceinket ezen a nehéz időszakon.

Íme néhány kép a tegnap tapasztaltakról: