Oldalak

2012. december 25., kedd

Békés karácsonyt és boldog új évet!

Karácsony előtti napon, a lányok mézeskaláccsal munkálkodtak, a jól bevált Polcz Alaine recept alapján:

Hozzávalók:
  • 90 dkg finomliszt, 
  • 25 dkg kristálycukor, 
  • 2 dl olvasztott méz,
  • 10 dkg margarin,
  • 3 dl tej,
  • 1-1 evőkanál őrölt fahéj és gyömbérpor,
  • 1 evőkanál szódabikarbóna.
A mézet felolvasztjuk, majd kis lángon melegítve összekeverjük a margarinnal, a cukorral és a fűszerekkel. A végén hozzáöntjük a tejet és hagyjuk kihűlni.
A lisztbe szórjuk a szódabikarbónát, a langyosan hideg folyadékkal összegyúrjuk a tésztát. Pár perc alatt ha már le is válik az edény oldaláról, készen is van. Cipót formálva belőle, folpackba csomagolva egy napig hűtőben pihentetjük (hónapokig eláll így).

Munka kezdetén három-négy darabra osztjuk, és tenyerünkben jól átdolgozzuk, majd gyufaszálvékonyra nyújtjuk alig lisztezett gyúródeszkán, szaggatjuk, majd 170 fokon, 6-8 perc alatt megsütjük. 

Díszítőmáz:
Hozzávalók (a recept szerint):
  • 1 tojásfehérje, 
  • 30 dkg porcukor,
  • 2 kiskanál citromlé.
Nekünk ezekkel az arányokkal a keverék nagyon kemény lett, így még egy tojásfehérjét adtunk hozzá. A hozzávalókat habverővel habosra, hólyagosra keverjük, verjük. Ügyeljünk, hogy a porcukrot a hab felverése közben fokozatosan adagoljuk hozzá, ne egyszerre! Nagyon vékony nejlonzacskó sarkát levágva habzsákot készítünk és beindulhat végre a fantázia!


2012. december 16., vasárnap

Dolgozik a viaszprés

Újra tél van, újra itt a viaszpréselés ideje. A kis prés napi egy-két zsák léptörmelékkel végez, mintegy 5-7 kg tiszta viaszt állít elő.


Lassú és munkaigényes a folyamat, ám az eredmény magáért beszél.


2012. december 10., hétfő

EU által támogatott képzések

Mit csinál a méhész télen? Hát, például jogsit szerez.

 Alkalmi vételnek tűnik, főleg a számomra fontos CE kategória, melynek díja teljes egészében visszaigényelhető.

Forrás: innen

2012. december 4., kedd

Műlépkészítés házilag

Az első lépés igazán egyszerű: enyhén sós választóvíz, 73-76 fokos viasz, háromszori mártogatás, aztán hideg víz.



A dombornyomás már sokkal több gyakorlatot igényel, mivel a mártogatáskor a viaszlap alsó része vastagabbra sikerül. És amint látszik, a túl hideg viasz bizony törékeny...