Oldalak

2012. január 26., csütörtök

Perizinnel kezelők figyelmébe!

Ez a szer nagy népszerűségnek örvend az ismeretségi körömben. Kumafosz tartalma miatt a késő őszi fiasításmentes időszakban használatos atkagyérítés céljából. Régi szer, mégis mai napig találkozom olyan méhésztárssal, aki nincs tisztában a helyes használatával. Nem hibáztatom ezért, hiszen a vegyszerhez mellékelt használati útmutatóban leírt alkalmazás módja néhány nagy hiányosságot tud felmutatni.

 
Lássuk be, kezdő méhésznek ez a "...és vízzel elegyítjük." tagmondat, bár elegánsan rövid és egyszerűen hangzó, mégis nagy csapdákat rejt:
  1. Az ún. munkaemulzió nem lehet rosszízű. Miért is? A fluvalináttal ellentétben, a kumafosz nem kontakt hatású, ami azt jelenti, hogy a méhecske hemolimfáján keresztül ér el az atkához. Ehhez az kell, hogy a méhek felszívogassák és szétosztogassák egymás közt az oldatot. Akinek kisgyereke volt/van, az tudja, amit a gyerekgyógyszer gyártók jellemzően nem, hogy az őszinte teremtményekkel nem lehet megitatni a rosszízű vackokat, legyenek azok mégoly gyógyító hatásúak is. Egyszóval: ne sajnáljunk bele egy kis cukrot!
  2. Az oldat nem lehet hideg. Naná, hogy nem. Próbáljuk meg tartani a 30 fok körüli hőmérsékletet az egész kezelés ideje alatt. A méhek a kezeléskor a kinti hőmérsékletnek megfelelően (november!) fürtben vannak amikor megkapják a "munkaemulziót" felülről a nyakukba csorgatva. Óhatatlanul bőrig ázik a legfelül tartózkodók nagy része, ők azonnal befelé igyekeznek a fürt közepének melegébe. Tehát, ha nem akarunk szétázott hullákat az aljdeszkán, adjunk nekik esélyt, hogy túléljék a fürdőt, annál is inkább, minthogy a még élő méhecskéket társaik lenyalogatják - ezzel is terjesztve a szert a kaptárban, míg a hidegtől ledermedt, lepotyogott ázadékra ez nem mondható el.
  3. Végül vigyázzunk, az istenért, mert méreg!!

2012. január 21., szombat

Cickány járt a kaptárban

Az egy szem műanyag kaptáram egérrácsának illeszkedésével gondok voltak, így kihasználva a mai napsütést kaptárt bontottam, hogy meggyőződhessek róla, nem zárok-e be kártevőt az egérrács újbóli rögzítésével. És lőn, miként az alábbi képen is látszik, otthagyta nyomait a cickány. Ez a rovarevő kisemlős nem tesz annyi kárt a kaptárban, mint egy beszabadult rágcsáló, nem rágja szét a lépeket, nem gyűjt fészket csíkokra rágott csomagolóanyagból, mégis motoszkálásával zavarja a méhcsalád nyugalmát.

A megrágott méhtetemek mutatják a cickány jelenlétét.

Bekukkantva a takaróanyag alá tenyérnyi petét találtam és elegendő mézkészletet.

A fehérrel jelzett hátú anya is felbukkant.

2012. január 20., péntek

Viaszpréselés

Újra itt a viasz kinyerésének ideje! Ugyanúgy, mint minden évben, idén is előkerült a kis viaszprés. Ennek a kis szerkezetnek a segítségével a régi lépekből szép sárga viaszt kapunk. A présben maradó melléktermék jórészt bábingeket tartalmazó kemény fekete massza.


2012. január 17., kedd

Olvasom, hogy...

...támogatást nyert a Filmalaptól egy, a méhészet bizonytalan jövőjét feldolgozó koprodukciós film:

"A Zéró (producer: Dettre Gábor) korunk egyik legégetőbb környezeti problémájának, a méhek gyors, katasztrófával fenyegető kihalásának groteszk drámája. Főszereplője egy méhész, aki anarchista terroristaként harcol a méheket károsító fogyasztói társadalom ellen. A film a tervek szerint magyar-cseh-német koprodukcióban készül." (forrás: kisalfold.hu)

 

2012. január 10., kedd

2012. január 5., csütörtök

Megvan a "nyolcadik utas"?

A világ méhállományát tizedelő CCD (rejtélyes méhcsalád összeomlás) egyik okozóját vélik felfedezni kutatók a New Scientist által közzétett cikk szerint. A szóban forgó Apocephalus_borealis a púposlegyek öregcsaládjának tagja, és korábban is ismert volt, hogy dongók, darazsak potrohába rakja petéit.
A parazita legyet a San Francisco State University kutatói azonosították a háziméhben. Felfedezték, hogy a fertőzött méhecskék éjjel elhagyják a kaptárat mielőtt elpusztulnak. Nem tudni biztosan, hogy ez a viselkedés a méhek megzavart érzékelésének köszönhető, vagy a továbbfertőzés megakadályozása miatt menekülnek ösztönösen. A San Francisco Öbölben és Dél-Dakotában megmintázott méhcsaládok 77%-ában megtalálták az élősködőt. A méh potrohában kikelő peték elpusztítják a gazdaállatot, majd alig hét nappal a peterakás után már akár 13 lárva is elhagyja a tetemet, majd bebábozódik.

Forrás:http://index.hu/tudomany/2012/01/05/zombiva_valtoztatja_a_meheket_a_kartevo/

Részletesebb olvasnivaló a témában: http://dailyparasite.blogspot.com/2012/01/apocephalus-borealis.html

2012. január 2., hétfő

Tisztuló kirepülés január másodikán

Ma a kellemes, kora tavaszt idéző napsütés kicsalogatta a gyalogkaptárakból azokat a méhecskéket, "akiknek" sürgős volt egy tisztuló-megkönnyebbülő repülés keretében elintézni az elintéznivalót.


Lévén a méheskonténer hőtehetetlensége meghaladja a kaptárakét, így tartósabb melegre van szükség a benne lakó méhcsaládok kirepüléséhez. Ez a mai felmelegedés ott is biztosan elég volt egy kis fészek átrendezéshez, léputcaváltáshoz vagy némi méz átmozgatásához a kaptáron belül. A tapasztalat azt mutatja, hogy a tisztulást elvégzett családoknál megkezdődik a méhanya feletetése pempővel, aminek eredményeképpen petézésbe kezd. A fiasítás nevelése állandó 36 fok körüli hőmérsékletet igényel és ha tartós hideg idő köszönt ránk (amire valljuk be, még komoly esély van) a tél hátralevő részében, a kisebb, néptelenebb családoknál megtörténhet, hogy elfogy a fürtön belüli mézkészlet. Ekkor a telelőfürtnek tovább kell mozdulnia a lépek még mézzel teli sejtjei irányába. Ezzel a méhek választásra kényszerülnek az élelem megszerzése és a fiasításuk melegen tartása között. Sajnos, bármilyen kis kiterjedésű is a fiasítás, a méhcsalád minden esetben élete árán is védelmezni fogja azt.
De most inkább örüljünk az év eleji enyhe időjárásnak, íme a mai csúcshőmérsékletek:


Ezúton kívánok minden olvasónak a méhecskék szorgalmával teli Sikeres Új Évet, méhésztársaimnak pedig sok nehézséget a kaptárakba 2012-re!