Oldalak

2011. január 7., péntek

A mézről 2.

Mi is a méz?
  • A virágok nektármirigyei által kiválasztott édes folyadék (nektár), amelyet a méhek összegyűjtenek és a kaptárban mézzé érlelnek.
Mire jó a méz?
  • A méz jó édesítőszer. Legősibb természetes édesítőszerünk. Egészséges, mert többféle cukorból áll és számtalan hasznos anyag van benne, mint pl. szerves savak, vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok, stb.
  • A méz jó táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, mert szerves savai fokozzák az étvágyat, javítják az emésztést, mert nem csak édes, de zamatanyagainak egyben különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít, mert eltérő színeivel, kellemes illataival kimeríthetetlen választékot kínál. 
  • A méz gyógyít is. A méz nyugtató. Segíti az elalvást, a nyugodt pihenést. A méz támogatja agyenge szívet és védi a májat. 
  • A méz fertőtlenít. Ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületes sérülések gyógyítására használni. Enyhe hashajtó, megszünteti a gyenge ásványi anyag ellátottságból eredő hiánytüneteket. Jó a vashiányból származó vérszegénység kezelésére.